דירה בדמי מפתח, מי דואג לתקינות המבנה?

אנחנו גרים בבנין משותף בלי ועד בית מאורגן, וכעת נמצאו סדקים בקיר חיצוני של הבנין, הבאנו מהנדס לבדוק את תקינות המבנה.
השאלה שלנו למי לפנות לשלם את החלק היחסי של השכנים שגרים בדמי מפתח האם הדיירים או שמא הבעה"ב?
יש גם דיירים בשכירות האם לפנות לשוכר או למשכיר?
בתודה מראש

תשובה:

יש לפנות לבעלי הדירות, בין לדירות בשכירות רגילה ובין בשכירות בדמי מפתח.

במקרה של דמי מפתח, אם בעל הדירה מסרב לשלם, יש לתבוע לבית דין את הבעלים ודייר יחד. במקרה של שכירות רגילה אין צורך לתבוע את השוכר.

מקורות:

לפי התקנון המצוי החיוב הוא על בעל הדירה. גם הסוברים שהשוכר חייב לשלם תשלומים שוטפים, מסכימים שתשלומים חד פעמיים לחיזוק המבנה מוטלים על בעלי הדירות בלבד.
לפי התקנון חוכר לעשרים וחמש שנים נחשב כבעל הדירה.  ייתכן שדייר מוגן נחשב כחוכר ל-25 שנה, אבל לא נראה. לפי חוק הגנת הדייר סעיף 68 בעל הדירה חייב לבצע את התיקונים והדייר חייב להשתתף במחצית מהעלויות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה.
    אם אפשר אני רוצה לשאול שאלה נוספת והיא,
    הבעלים של הדמי מפתח טוען שאם הייתי מעדכן אותו מראש שאנחנו מביאים מהנדס הי' הוא מביא את אותו מהנדס בחנם מאחר ואותו מהנדס עובד איתו בהרבה בניות שבונה ועל כן מסרב לשלם לועד הבית, האם טענתו נכונה?
    אם הוא צודק האם לחלק את חלקו [ששילמנו בנתיים מכיסנו] בין כל השכנים או שזה אשמה שלנו ועלינו לשאת בתוצאה מכיסינו הפרטי?

  2. אם היה נציג וועד בית נבחר, לא הייתה בעיה זו קיימת, משום שהוא רשאי להזמין בעלי מקצוע לפי שיקול דעתו.
    כמו כן, אם הוחלט להביא אותו מהנדס באסיפת דיירים שהתקיימה לאחר שתלו מודעה במקום בולט בבניין שתתקיים אסיפה על נושא זה, גם ניתן לחייב את אותו בעל דירה.
    אבל, כפי שהבנתי, אין וועד בית מסודר. במקרה זה אם חלק מהדיירים פעלו על דעת עצמם, הטענה של אותו בעל דירה היא טענה צודקת (עיין במרדכי ב"מ סי' שפא שאין משלמים ליורד לשדה חבירו כלל, אם בעל השדה טוען שהיה משיג מי שיעשה לו את העבודה חינם) ויש לחלק את חלקו של אותו בעל דירה בין כל השכנים שהביעו את הסכמתם מראש להזמין את אותו מהנדס.