לפרוע למלווה יותר מהחוב אם אין לו עודף

לויתי מחבר סך 180 ש"ח אך זמן רב לא מצאתי אותו כדי להחזיר לו והנה לפתע בעת נסיעה ברכבת פגשתי אותו אך דא עקא יש לי רק שטר של 200 ש"ח ואין לו עודף. השאלה היא האם אני חייב לתת לו עוד 20 שקל או לא ואולי יש בזה משום ריבית

בתודה מראש

תשובה:

מצד חיוב פירעון חוב אין חובה לשלם יותר, אבל יש חובה לטרוח להשיג את הסכום המדויק ולהגיע לביתו של המלווה לפרוע את החוב, אם המלווה מתגורר באותה עיר בה נעשתה ההלוואה. אפשרי גם לפרוע את החוב באמצעות העברה בנקאית, שאיננה יקרה היום.

יש חשש של ריבית לפרוע יותר מחמת הבעיה בעודף, אבל יש מקום להקל. האפשרות הפשוטה היא לבקש מהמלווה לתת את העודף לצדקה בהזדמנות הראשונה.

מקורות:

יש חיוב השבה על הלווה, ואף על פי כן לא מסתבר שיש חיוב לשלם יותר, אם אין לו עודף. אבל עמלה מקובלת שהבנק גובה עבור העברה בנקאית מסתבר שהלווה חייב לשלם.

לעניין אם מותר ללווה לשלם יותר מהחוב, כיון שאין לו עודף, עיין בשו"ת מנחת יצחק ח"ט סי' פח.