אונאה – נושא ונותן באמונה

שאלה:

בשו"ע ח"מ סי' רכ"ז סעיף כ"ז דין הנושא ונותן באמונה, בכך וכך קניתי וכך וכך רצוני להשתכר. שאלתי היא אם התברר שקנה בהרבה פחות ממה שאמר, כיצד דנים?

תשובה:

שלום רב.

במקרה כזה שיש אונאה כלומר, אם החפץ שווה 100, והוא אמר שהוא קנה את זה ב150 ומוכר ב170, זאת אומרת שיש כאן הרבה יותר משתות (100-170), ודאי שהמכר בטל.

מקורות:

ראה שם בנתיבות המשפט (ס"ק יט) שאם המוכר ידע את המחיר האמיתי, ודאי שאסור לו למכור ביותר מכדי אונאה. וראה עוד בפתחי תשובה שם (ס"ק יח) מה שהאריך בשם גליא מסכת.