נטילת ידים לדבר שטיבולו במשקה

למה צריך ליטול ידיים לפני שאוכלים משהו רטוב (כמו עוגיה בתה..)

תשובה:

שלום רב.

חכמים חייבו נטילת ידים לפת משום "סרך תרומה". כלומר, כיון שאת התרומה הניתנת לכהן חייבים לאכול בטהרה, ורוב התרומות הן פת, אסרו חכמים לאכול פת אפילו של חולין בלי נטילת ידים תחילה. לענין אכילת פירות לא החמירו להצריך נטילה קודם אכילתם, כיון שמצות הפרשת תרומה מהם אינה אלא דרבנן [למעט ענבים וזיתים, והזיתים והענבים הם מיעוט, כאמור]. במה דברים אמורים, לענין פירות שאינם רטובים, שאינם נטמאים מהידים אלא אם כן היו תרומה ממש. אבל פרי רטוב יש לגביו הלכה מיוחדת, שכיון שהידים טמאות, המשקה שעל הפרי גורם לכך שגם הפרי נטמא מחמתם אפילו שהוא חולין, ואף ראוי הוא לטמא דברים אחרים, ולפיכך החמירו שאף אם הוא חולין ולא תרומה יש ליטול ידים קודם אכילתו.

אלא שהואיל ויש ראשונים שסוברים שדין זה אינו נוהג אלא בזמן שבית המקדש קיים ומקפידים לאכול את החולין בטהרה, לא מברכים על נטילה זו.

מקורות:

ראה בית יוסף או"ח סי' קנח שדן בהרחבה בשיטות הראשונים בזה.