גוי של שבת

שלום , בבניין של 17 קומות (בחול) ישנו עובד גוי שנמצא במעלית וכאשר אתה נכנס למעלית הוא לוחץ לך על הכפתור של הקומה שלך ( אתה לא אומר לו כלום , הוא מכיר את הדיירים ולוחץ ). האם ניתן להשתמש במעלית זאת ? (האנשים מבוגרים) ואם כן מדוע בתודה. ניר

תשובה:

שלום רב.

מלבד איסור אמירה לגוי, יש גם איסור הנאה ממעשה שבת של גוי הנעשה עבור ישראל. ולכן, גם אם היהודי אינו אומר לגוי ללחוץ על הכפתור עבורו, אסור לו להנות ממלאכה זו שעושה הגוי, ואף מחוייב הוא למחות בו שלא יעשה זאת [כמובן, כשהגוי עושה זאת לצורך חולה אפילו שאין בו סכנה, או לצורך תינוקות קטנים הדין שונה. אולם, אם יכולים הם להשאר בבית ואין להם צורך לצאת לבריאותם וכדומה, גם במקרים אלו אין להתיר!].

מקורות:

ראה שו"ע או"ח סי' רעו סעיף א ובמשנה ברורה שם ס"ק יא.