זמני היום והלילה

שלום רב,
לא הבנתי בדיוק את ההבדלים בין עלות השחר/הנץ חמה/זמן טלית.
מה שכן הבנתי שניתן להתפלל בשעת הדחק לפני הנץ החמה אבל לא לפני עלות השחר. אז מה זה זמן טלית? אם אני מתפלל לפני אני לא רשאי לברך? איך נקבע זמן טלית?
לעלות השחר יש עוד משמעות הילכתית מלבד תחילת תפילת דחק?

תודה רבה
רועי

תשובה:

שלום רב.

"הנץ החמה" הוא הרגע בו גוף השמש מתחיל לבצבץ מעל קו האופק, וזהו הזמן להתחיל את תפילת שמונה עשרה לכתחילה. "עלות השחר", הוא 72 דק' קודם זמן זה, וענינו, שאז מתחיל אור ראשון הבא מן השמש [כמעט ואינו מורגש]. תחילת היום לענין כמעט כל מצוות התורה הוא מעלות השחר [שופר לולב ברית מילה קריאת המגילה ועוד ועוד], ולכן גם תפילת שחרית ניתן בדיעבד להתפלל מאותה שעה. זמן טלית הוא משעה שניתן להכיר בין תכלת ללבן [יש שנתנו דוגמאות אחרות בגמרא ואין עתה המקום להכנס לחילוקים דקים], זמן זה הוא כשכבר יש מעט יותר אור מאשר בעלות השחר, ולכן הוא בערך רבע שעה לאחר עלות השחר. אדם שמתעטף בטלית קודם זמן זה, בהגיע הזמן ימשמש בציציות ויברך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הי,
    רציתי לדעת:
    1. ראיתי שבזמנים באינטרנט הזמן תפילין הוא כ-25 דק' אחרי עלות השחר. זה נכון?
    2. אם אני מתחיל להתפלל אני צריך להתעטף בטלית ולהניח תפילין ללא ברכה ואחרי עבור הזמן למשמש בציצית ולברך ולמשמש בתפילין ולברך?
    3. יש דעות מקלות לברך לפני זמן טלית?

    תודה
    רועי

  2. 1. בהחלט יתכן. הדבר הזה עשוי להשתנות כל הזמן לפי אורך היום והלילה. ביום ו' האחרון ההפרש היה 32 דק'.
    2. אכן כן, אלא שלא בכל שלב בתפילה מותר לברך ברכות אלו, בפסוקי דזמרא מותר ואילו בברכות קריאת שמע אסור, ויש בכך כמה פרטים נוספים ראה משנה ברורה סי' סו ס"ק טו.
    3. לא.
    בהצלחה.