אבידת גוי

שלום רב ראיתי ברחוב פיליפיני גוי שנפל לו הבגד האם עליי להודיעו מיד ולהשיב לו האבידה

תשובה:

שלום רב.

אין חיוב להשיב אבידה לגוי ואף איסור יש בדבר, משום שמחזיק על ידי כך ביד עוברי עבירה. אולם, אם מחמת שנמנע מלהשיב עלול להגרם חילול ה', וכגון שראו שמצא אבידה זו ובעיני הבריות נראה הדבר כמעשה שלילי, יש חיוב להשיב. כמו כן, אם כוונתו במעשה זה לקדש שם שמים שיראו את יופי הנהגותיהם של ישראל ויושרם – מותר להשיב.

מקורות:

על האיסור להשיב אבידה לגוי, ראה ב"ק קיג ע"ב ובשו"ע חו"מ סי' רסו סעי' א. וראה בסמ"ע שם ס"ק ב שהוסיף טעם לאיסור זה, שעל ידי שמשיב לגוי את אבידתו אף שאינו מצווה בכך, הוא מראה שאינו מקיים את המצוות לצורך עבודת ה' אלא מפני שהנהגות אלו יפות בעיניו. על החיוב להשיב במקום שיש חשש חילול ה', ראה סמ"ע שם ס"ק ג. על ההיתר להשיב כשכוונתו לשם שמים ראה שולחן ערוך שם, וכתבו אחרונים, שאין דין זה אמור אלא באופן שבודאי יתקדש על ידי כך שמו יתברך, אבל אם הוא מסופק בדבר, שאפשר שהגוי לא יתן אל ליבו למעשה וכדומה – אין להשיב לו את אבידתו.

שבוע טוב!