אמר ותן ברכה בשומע תפילה

בס"ד

מי שאמר בברכת השנים ותן טל ומטר לברכה, אבל בברכת שומע תפילה חזר ואמר ותן ברכה וסיים התפילה מה דינו?

תשובה:

שלום רב.

במקרה זה ודאי יצא ידי חובתו, שכן התפילה ותן ברכה על פני האדמה היא תפילה ראויה וטובה כל השנה, אלא שכאשר אמר ותן ברכה בברכת השנים נמצא שחיסר בקשה שהיה צריךך לומר בתפילה, וכאן שהתפלל כדינו, לא גרע מאם היה מוסיף כל בקשה אחרת בשומע תפילה.

מקורות:

יש לדעת, שלגבי טעויות שונות בתפילה יש חילוק יסודי בין הזכרה שאינה מתאימה וטובה, שהיא פוסלת את התפילה, להזכרה טובה וראויה אלא שאינה במקומה לפי תקנת חז"ל. למשל, אדם שאמר יעלה ויבוא בסתם יום של חול, פסל בכך את תפילתו לפי שאמר דבר שאינו נכון – את יום ראש החודש הזה – אולם, אדם שאמר הזכרה טובה כמו ותן ברכה אין היא פוסלת את התפילה וכאמור לעיל.