סחיטה בשבת לתוך מאכל – קריאת שם ידידי-ה

מי שצריך לסחוט לימון על כוס, האם מותר ליתן מעל הכוס איזה ויסקווט ולסחוט עליו הלימון וכמעט כל המיץ יפול בתוך הכוס.

עוד שאלה האם מותר לקרוא לבן הנולד שם ידידי-ה לפי מה שמבואר בגמ' סוף פסחים וכן פסק בתוס' יו"ט שהם ב' תיבות ידיד י-ה, או שמא אם כוונתו לקרוא לו שם אחד ידידי-ה מותר.

תודה מראש

תשובה:

שלום רב.

א. ההיתר לסחוט לתוך אוכל הוא רק כאשר כל המיץ נעשה טפל למאכל ונחשב כתיבול שלו [אף שאינו נבלע כולו בתוכו, וכמו בסחיטת לימון על דג, שהלימון אינו נבלע בדג ואף על פי כן זה מותר כיון שהוא נעשה לו כרוטב], וממילא באופן האמור הדבר אסור.

ב. כיון שכוונתו לשם של חול הדבר מותר וכן מנהג העולם מקדמת דנא.

מקורות:

א. ראה חזון איש סי' נו ס"ק א. הנושא הזה בא לידי דיון ארוך לענין איסור חליבה בשבת, שיש שרצו להתיר את הדבר על ידי שיתנו כיר לחם בדלי קודם החליבה והחזון איש מחה כנגדם בכל תוקף וטען שהדבר אסור באיסור חמור.

ב. שלמה המלך אחד משמותיו היה ידידיה, וראה שמואל ב (יב כה), וכך קרא בעל הקרבן נתנאל לבנו הגדול רבי ידידיה טייא, ועוד רבים וטובים.