סגולה לזכרון בלימוד

האם שייך להתפלל על זכרון בלימוד שיזכור את מה שלומד או שזה תלוי רק בחזרה על לימודו

תשובה:

שלום רב.

ההתחבטות שלך מלווה כל לומד כבר 3500 שנה, מיום שנשתברו לוחות שניות וירדה שכחה לעולם… וכבר נשאלה השאלה בגמרא במסכת נידה דף ע ע"ב: "מה יעשה אדם ויחכם? אמר להן: ירבה בישיבה וימעט בסחורה [כלומר, יעסוק הרבה בשינון וחזרה מתוך הבנה והעמקה]. אמרו: הרבה עשו כן ולא הועיל להם! אלא: יבקשו רחמים ממי שהחכמה שלו, שנאמר משלי ב 'כי ה' יתן חכמה מפיו דעת ותבונה' [כלומר, יש להתפלל לקב"ה שהלימוד ישתמר בלב האדם]. תני ר' חייא: משל למלך בשר ודם שעשה סעודה לעבדיו, ומשגר לאוהביו ממה שלפניו. מאי קמ"ל? דהא בלא הא לא סגיא". עד כאן דברי הגמרא. והיינו, שזה בלא זה אי אפשר, יש להשקיע רבות בשינון וחזרות ויחד עם זאת להרבות בתפילה לפני הקב"ה שהלימוד ישתמר בקרבנו.

מלבד זאת נתנו חכמי הדורות עצה חשובה, לשמור על טהרת הלב, התורה משתמרת בכלי טהור ונקי!

בהצלחה רבה!