צידת בעל חי איטי

שלום וברכה!

האם שייכת מלאכת צד בתולעים הנמצאים על קרקע גינה פרטית בשבת? האם אינם נחשבים מוקצה לענין להאכיל בהם את דגי הנוי בשבת?

בתודה,

מיכאל

תשובה:

בעל חיים איטי מאוד שלא יכול להשמט מבני אדם, נחשב כניצוד ועומד ואין בו איסור צידה, אולם, כמובן שהוא נחשב מוקצה ואסור לטלטל אותו בשבת כדי להאכילו לדגי נוי.

מקורות:

בס' שמירת שבת כהלכתה פרק כז הערה קמה ובהשמטות שם כתב, שאף על פי שחכמים אסרו לצוד בעל חי פצוע שאינו יכול להשמט מבני אדם, אין דין זה אמור אלא במינים שמטבעם שייך בהם דין צידה ובאופן מקרי אינם יכולים להשמט, אבל בעל חיים שמעצם טבעו הוא ניצוד כמו נמלה או צב, אין בו איסור צידה אלא מדרבנן, אלא איסור מוקצה בלבד [וכן הובא בס' ארחות שבת ח"א עמ' תכ]. הסיבה לכך שבעלי חיים הם מוקצה משום שאינם מיועדים מעצם טבעם לשימוש האדם [ראה שו"ע או"ח סי' שח סעי' לט].