הניח מכשיר סלולרי שאול על הרצפה וחבר דרך עליו

חבר שלי נתן לי להשתמש בטלפון הסלולרי שלו בשיעור. כשיצאתי להפסקה הנחתי אותו על הרצפה ליד הכסא שלי. כשחזרתי מצאתי לחרדתי את המכשיר שבור – כנראה מישהוא דרך עליו.

מה עלי לעשות במקרה שלא מצאתי את הדורך? ובמקרה שמצאתי – האם חייב הדורך לשלם?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אני מניח שהמכשיר אינו שווה כלום לאחר שנשבר. אם כן, אתה חייב לשלם לחבר כפי עלות מכשיר חדש כזה היום בניכוי יחסי עבור התקופה שהחבר השתמש במכשיר ביחס לאורך חיי המכשיר בדרך כלל ובניכוי של עוד כ-20% על כך שהמכשיר כבר אינו חדש. לדוגמא אם מחיר חדש הוא 1000 ש"ח, אורך חיי המכשיר הוא 4 שנים והחבר השתמש כבר שנה אחת, יש לשלם 600 ש"ח.

החבר שדרך עליו אינו חייב לשלם כלום, משום שמכשיר אינו אמור להיות על הרצפה ואדם אינו חייב להסתכל על הרצפה כשהוא הולך לתומו.

מקורות:

דין שומת הנזק לשואל הוא בשו"ע סי' שמד סעיף ב ועיין בעלון המשפט גליון 1 עמוד ד.

לגבי הדורך עיין שו"ע חו"מ סי' תיב סעיף א.