אמירת לכפרת פשע במוסף בר"ח

ראשית תודה על האתר הנפלא ,שתענוג לראות את תשובותיו הנכוחות והמנוסחות בטוב טעם ודעת להפליא ,כל אחד לפי שאלתו ואין לי ספק שקידוש שם שמים עצום מתרבה על ידכם!!
ולשאלתי : 1)מה המקור להוספה בר"ח במוסף בשנה מעוברת "ולכפרת פשע" ולמה דוקא ניסוח זה ?
2)לפי המצויין בסידורים משמע שאומרים זאת רק חצי שנה מתשרי עד ניסן אם זה נכון מדוע דוקא חצי שנה ?
3) ואם צריך להגיד שנה אזי האם מתשרי עד תשרי או מניסן עד ניסן ? ומדוע ?

בברכת התורה מרדכי

תשובה:

שלום רב, וחן חן על הברכות החמות!

ראשית יש לדעת שיש בענין זה מנהגים חלוקים, יש שנהגו לומר בכל ראש חודש "ולכפרת פשע", ויש שנהגו לאומרו רק בשנה מעוברת, ובשנה מעוברת עצמה, יש שהיו נוהגים לאומרו בכל השנה – מתשרי עד תשרי – ויש שנהגו לאומרו רק עד לאחר חודש אדר ב' – אז ניכר שהיא שנה מעוברת, וכך הוא המנהג הרווח בקהילות אשכנז יש שנהגו לאומרו רק באדר ב'. להלכה כתב המשנה ברורה שכל מקום ינהג כפי מנהגו.

הטעם למנהג זה, לפי שבברכה זו יש י"ב בקשות כנגד י"ב חודשי השנה, ולכן, בשנת העיבור נהגו להוסיף בקשה כנגד החודש הנוסף.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' תכג ס"ק ו, כף החיים שם ס"ק יח, ס' ארחות רבינו ח"ג עמ' רנד שהמהנהג לאומרו עד ראש חודש ניסן ולא עד בכלל, וכ"כ בס' רבבות אפרים ח"ה סי' שד בשם הגר"מ פינשטיין. על המנהג לאומרו רק באדר ב', ראה ירושתנו ח"ג עמ' קלט.

בסידור דעת קדושים תמה, מפני מה אומרים זאת מראש השנה ולא מניסן עד ניסן, ותירץ, שהואיל והזמן המוקדם ביותר בו ניתן לעבר את השנה הוא בראש השנה, שהו הזמן המתאים להתחיל באמירת בקשה זו.