הצלת חברו ממוות

בס"ד

פלוני יודע שחבורת אנשים רשעים מתכננים לרצוח את אלמוני,או להזיק לו,האם בזה שהוא לא מזהיר אותו הוא עובר באיסור של 'לפני עיוור לא תיתן מכשול'? ואם לא,אז באיזה איסור הוא כן עובר אם בכלל?

תשובה:

באופן זה הוא עובר על האיסור "לא תעמוד עם דם רעך", בו מצווה כל אדם שביכולתו להציל את חברו לעשות זאת. אגב, החזון איש באגרותיו כותב, שכאשר אדם יודע שחברו חולה ונתון בסכנה ואינו מתפלל עליו אף הוא עובר באיסור זה! שהרי חזקה על תפילה שאינה שבה ריקם ונמצא שבידו לסייע לו להנצל מחוליו ולהחלים.

כמו כן, מצד מצות השבת אבדה חייב כל אדם לסייע לחברו להנצל מנזק, שכן אמרו בגמרא שאם בהשבת ממונו כך בהשבת גופו לא כל שכן.

החיוב לפני עיור לא תתן מכשול נאמר רק כאשר הוא נותן את המכשול ולא כאשר אינו מונע אותו.