עץ פרי שמסתיר נוף לשכן

לי ולשכן יש דירות דופלקס שקנינו מקבלן: גינה בקומה תחתונה ומרפסת בקומה עליונה בצד דרום. בגינה שלנו קרוב לגדר יש עץ תות שנטעו לפני יותר מעשר שנים.
השכן מתלונן על הסתרת נוף וציפורים. השכן הרחיב את המרפסת מיד אחרי קנית דירה ללא אישור עירייה – לפני שקנינו את הדירה. העץ נותן צל יפה (מקטין חום צד דרום) ומונע הזק ראיה משטח הרחבת המרפסת לגינה שלנו.
המרחק בין חלונות של השכן לעץ יותר מארבע אמות. המרחק בין קצה המרפסת של השכן לנוף של העץ פחות מארבע אמות.
בנושא הסתרת נוף השכן טוען שרוצה נוף לכיוון שלי כפי שהיה לפני העץ כמו שקיבל מהקבלן ולפי שבדקתי "היזק ראיה שנינו, היזק מניעת ראיה לא שנינו". גם יש לקחת בחשבון שזה עץ פרי.

תשובה:

שלום רב,

לגבי המרפסת לא יכולה להיות טענה לשכן, כיון שארבע אמות יש רק לחלונות ולא למרפסת פתוחה. ואדרבה יש למנוע שלא יגיע היזק ראיה מהמרפסת לגינה.

לגבי החלונות, יש לחשב ארבע אמות מהנוף של העץ המגיע לגובה מעל לחלון ולא רק מחלק העץ הנמצא בגובה החלון. יש טוענים שבזמנינו יש לתת יותר מארבע אמות לאורה, וכן לא להסתיר נוף, וכפי שמקובל בין אדריכלי בניינים. ומאידך, עץ אינו דומה לקיר וייתכן שאפילו פחות מארבע אמות מותר, ולמעשה תלוי לפי הבנת המומחים.

במקרה שיש חיוב לקוץ, החיוב הוא גם בעץ פרי.

מקורות:

עיין בפתחי תשובה חו"מ סי' קנד ס"ק יא.