האם מותר להעתיק ציור של שמש על מסך המחשב

האם מותר לצייר שמש במחשב? כלומר, יש דאג'ט של אתר מזג אויר שאם מפעילים אותו, עולה צורת שמש על המסך.
השאלה היא אם צורת שמש אסורה גם אם לא אני עושה אותה אלא עולה מאיליה.
ב. האם צורת שמש על המסך אסורה, אפילו שאין לזה שם 'כתיבה'.
בכבוד רב

תשובה:

אכן ביו"ד סי' קמא סעי' ד' נפסק: "וצורת חמה ולבנה וכוכבים אסור (לצייר) בין בולטות בין שוקעות". בכל אופן, יש מקרים שניתן להקל.

א. ראשית יש לדעת, שאם הצורה העולה אינה שלמה אלא חסרה אין בכך איסור כלל. כמו כן, אם זו צורה לבד בלא צבע, גם כן אין בכך איסור.

ב. אכן יש מקום לומר, שכאשר אני לא עושה את התמונה ואין לי צורך בה יש להקל מעט, אף שאין בכך לבד כדי להתיר את הדבר.

ג. צילום על גבי מסך יש מקום להקל שאינו נחשב לכתיבה והדבר מותר גם כאשר הדבר נעשה בכוונה תחילה.

מקורות:

א. ראה שולחן ערוך יו"ד סי' קמא סעי' ז.

ב. באופן זה, יחשב כ"דבר שאין מתכוין" והרי הוא כ"פסיק רישא דלא ניחא ליה" שהותר לדעת חלק מהפוסקים. ואף שאנו נוהגים להחמיר בכך לענין שבת, יש מקום לצרפם להתיר באופן זה בצירוף הסברא האמורה שכאן אין הדבר נחשב לכתיבה כלל.

ג. ראה חוט שני פסח עמ' רל.