בעיות של ריבית בפריטת צ׳קים

האם יש בעיה לפרוט צקים ולקחת עמלה מדין ריבית?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

באופן כללי יש בעיה של ריבית והמתעסק בפריטת שיקים חייב לחתום על היתר עיסקא כללי (ניתן להוריד מכאן) ולתלות אותו במקום בולט בחנות.

מקורות:

בפריטת שיקים לא מאוחרים לכאורה אין בעיה של ריבית, כיון שהעמלה היא על הטרחה. אלא שיש טוענים (הגר"מ שטרנבוך שליט"א ועוד) שבפועל יש המתנת מעות כיון שבדרך כלל הפורט אינו יכול להפקיד בו ביום בבנק וגם משום שהשיקים אינם הופכים למזומן בבנק עד שלושה ימים והעמלה היא אף על המתנת מעות.

בפריטת שיקים מאוחרים של הפורט עצמו ודאי שיש בכך איסור ריבית מן התורה. גם בשיקים של אחרים יש צורך לפטור את הפורט מאחריות, עיין בשו"ע יו"ד סי' קעג סעיף ד.