טעות בתפילת שמונה עשרה של מוסף בסוכות

שאלה:

טעה אדם במוסף ואמר במקום ביום הרביעי ביום השלישי. האם עליו לחזור לתחילת 18.

מועדים לשמחה.

תשובה:

שלום רק ומועדים לשמחה.

אם סיים את הברכה אינו צריך לחזור ולהתפלל. ואם לא סיים יתחיל בפסוקי הקורבנות. ראה במקורות.

מקורות:

מקרה זה מוזכר במשנה ברורה בהלכות פסח (סוף סימן תפ"ח): "וכן בסוכות שאמר ביום א' דחול המועד מה שאינו שייך כלל לאותו יום כגון שאמר ביום הרביעי אם לא סיים את הברכה יתחיל מפסוקי הקורבנות. ואם סיים את הברכה אינו צריך לחזור. (חיי אדם סוף כלל כח)".

וכן כתב בביכורי יעקב סי' תקנט, והטעם בגלל שהזכרת פסוקי הקורבנות בתפילת מוסף אינו אלא מנהג כפי שכתב הרמ"א בסי' תפח.

ראה עוד בשו"ת שבט הלוי (חלק ד' או"ח סי' מג אות ב') שהביא את דברי המשנה ברורה וכנגדם הביא משו"ת שואל ומשיב (מהדורה ד' ח"ב סי' קח) שחולק על פסק זה, ולדעתו צריכים לחזור ולברך. ומסקנתו לדחות את דעת השואל ומשיב, שאין צריך לחזור ולהתפלל. וכן פסק בש"ת מנחת יצחק (ח"ח סי' מט). ראה עוד בספר בירור הלכה (תניינא או"ח ב' עמוד שנה).