החזרת חוב באמצעות מניות

קיבלתי הלוואה וברצוני – בהסכמת המלווה – להחזיר את החוב ע"י העברה של מניות וניירות ערך בטוחות [כלומר שאין בהם צד של הפסד אלא רק ריווח] האם יש בזה איסור ריבית, יש לציין שעד הגעת משלוח האסמכתאות לידי המלווה, כבר צפויים בוודאות רווחים.

תשובה:

אם אתה מקבל על עצמך את האחריות, אסור. כמו כן, אם אתה נותן בתנאים יותר טובים מהמקובל בגלל ההלוואה גם כן יש חשש ריבית. אבל אם הנך משלם לפי המחיר המקובל בשוק, אין בכך שום בעיה.

מקורות:

אם הלווה מקבל אחריות בעצמו, הרי החוב עדיין קיים, אלא שהלווה מוסיף למלווה גם רווחים מהמניות.

בעניין לתת בתנאים יותר טובים בשעת פרעון, לכאורה אסור על פי המבואר בשו"ע יו"ד סי' קס סעיף ז שאסור ללווה להנאות את המלווה במשך זמן ההלוואה אם מתכוון בגלל ההלוואה, אבל בחוות דעת שם סק"ב כתב שבשעת פרעון הרי זה כריבית מאוחרת וקל יותר מאשר הזמן שהכסף עדיין ביד הלווה, ואם כן אפשר שרק תוספת של מתנה אסור ולא מכירה בתנאים יותר טובים, וצ"ע.