להריח טבק ביום כיפור

האם מותר להריח טבק או מים ריחניים ביו״כ, ומהי הסיבה להלכה זו?

תשובה:

א. מעיקר הדין מותר להריח עשבי בשמים למיניהם ביום הכיפורים, ואף ראוי לעשות זאת כדי להשלים למנין מאה ברכות שחייב אדם לברך בכל יום. אך, יש שהורו שמידת חסידות היא שלא להנות מריחם, לפי שנצטוינו ביום זה לענות את הגוף והנפש.

ב. על טבק השרוי בספירט נחלקו הדעות והמנהג להקל בזה

מקורות:

ראה מגן אברהם סי' תריב ס"ק ב, ומשנה ברורה שם ס"ק יד, יח.

ב. ראה פרי מגדים על דברי המגן אברהם שם. הטעם לחומרא זו, משום שהטבק ראוי למאכל אדם, והואיל והנאתו על ידי ריח, נמצא שהוא נהנה ממאכל כדרך הנאתו. אולם, מעיקר הדין אין לחשוש לכך, לפי שלא אסרו את המאכל בהנאה אלא באכילה, ואפילו במינים אלו שעיקר הנאתם על ידי ריח ולא על ידי אכילה.