גדר ה"שונא" בשליח ציבור

מי שיש לו שונא בתוך בית הכנסת (לפי הגדרת חכמים שפגש בו שלוש פעמים ואינם אומרים שלום)
האם יכול להיות ש"במשך השנה ובפרט בימים נוראים

אותה שאל על מי שיש לו חמישה שונאים , או עשרה שונאים האם יכול להיות ש"צ

תשובה:

שלום רב.

באופן כללי אין כל מניעה שאדם שיש לו שונא אחד או רבים ישמש כשליח ציבור [כמובן בתנאי שהשליח ציבור מקבל עליו להוציא את שונאו ידי חובה בתפילתו, שאם לא כן גם שאר הקהל אינם יוצאים ידי חובה בתפילתו זו!], ובפרט בזמנינו שהשליח ציבור בלאו הכי אינו מוציא את הרבים ידי חובתם וכל אחד מתפלל בעצמו, אלא שלכתחילה יש לבחור אדם המקובל על כל הקהל. אף על פי כן שאותו שונא רשאי לעיתים למנוע את מינויו של אותו אדם לשמש כשליח ציבור, וזאת בשני תנאים: א. דרישה זו באה מצידו לפני שמינו אותו אדם לשליח ציבור [ענין זה מצוי בעיקר במקומות שבהם יש שליח ציבור קבוע ולא כזה המזדמן בכל יום לפי הנדרש]. ב. מדובר באופן שידוע לקהל שהם שונאים, ולא כשהוא מספר כך מעצמו ברגע זה.

מקורות:

ראה רמ"א או"ח סי' נג סעי' יט, ובמשנה ברורה שם ס"ק נג – נז. וראה שולחן ערוך שם סעי' ה.