גבוה דפנות הסוכה

שלום רציתי לשאול לגבי סוכה שנעשית על גג כאשר אחת מהדפנות זה הקיר עצמו אלא שהקיר גבוה רק 60 סנטימטר ואז יש עליו משטח חלק ממוזאיקה ברוחב 30 סנטימטר ועליו יש מעקה גבוה ממתכת אז השאלה האם אפשר לצרף את הקיר הבנוי עם המעקה שישמש כדופן

תשובה:

שלום רב.

ניתן להשתמש במעקה כפי שאתה מציג כאן, משום שיש במעקה מהריצפה גובה עשרה טפחים.

חג שמח

מקורות:

שו"ע תרל סעי' ט'

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. תודה על התשובה אני מקווה שהבנתם נכון את מציאות העניין כי מדובר שאחרי הקיר מברזל המשטח ממוזאיקה משוך כלפי חוץ ויש בניהם הפסק כמו האות ל האם גם בזה מצטרף

  2. אם ההפסק, כלומר האויר בין הקיר אבן לברזל הוא פחות מג' טפחים, הרי שדינו כ"לבוד" דהיינו מחובר, וממילא יש המשך לדופן כלפי מעלה. אבל אם קיר האבן עצמו הוא י' טפחים (כמטר) וממילא יש לך כבר דופן לפי ההלכה גם ללא הברזל.

  3. 10 טפחים הם 80 סמ לפי הדעה המקלה ולא 60 והמרחק בין הברזל לאבן הוא יותר מלבוד אלא שמכל מקום אולי יש להכשיר כי הקיר החיצוני והברזל ממש צמודים ונראים כהמשך אחד ואם כן שם זוהי הדופן וה60 סמ שבתוך הסוכה לא מענינים אותנו האם זה נכון כך לומר

  4. אכן נפלה טעות. לפי השיטות המחמירות (לדעת החזו"א) י' טפחים הם כמטר, ובדאורייתא לכאורה בודאי צריך לחשוש לדעה זו, ואם כך גובה קיר האבן אינו מספיק לשמש כדופן.
    אם יש יותר מלבוד בין האבן לברזל אין הם נחשבים למחוברים. אבל תבדוק אם קיר הבזרל יש בו יותר מי' טפחים והוא מגיע עד הסכך, לכאורה שייך לומר כאן גוד אחית, ראה סי' תרל סעי' ח' ט'.

  5. המעקה מברזל לא מגיע עד הסכך אלא גובהו רק כמטר וחצי אבל לא עניתם לי שבפשטות הדופן תחשב על ידי הקיר החיצוני ומעליו ממש מתחיל הברזל ומה שיש בליטה בתוך הסוכה של 60 סמ זה לא מפריע ולא צריך לומר פה לבוד כדי לקרב את הקיר מאבן והמעקה

  6. אם הדופן אינו מגיע עד הסכך לא ניתן לומר גוד אחית. ולגבי שאלתך, אם אין לבוד אין דופן. גם אם יש לך תחושה של דופן. "דופן" זה הגדרה הלכתית שאם היא לא קיימת, אז פשוט אין דופן.
    מה שאתה יכול לעשות הוא ליצור מצב של לבוד ע"י חבלים וכד'.