תושבי עיר אחרת המבקשים למכור ביריד ולהתחרות עם החנויות שבעיר

שלום

בעירי יש חנויות לממכר בגדים, וכך אנו מתפרנסים. כעת יש תושב שהוא גר מחוץ לעיר, ורוצה לקיים יריד בתוך העיר, ובכך נגרם הפסד לחנויות ולסוחרים של העיר.

שאלתי: א. האם אפשר למנוע ממנו או מהסוחרים שביריד שגרים מחוץ לעיר, לבוא לסחור ביריד שבעירי? או לקיים את היריד?
ב. אם הדבר מותר, האם הדבר ראוי לכתחילה?
ג. אם היריד מתקיים באופן קבוע לפני החגים בצורה יזומה של תושבי העיר, האם סוחר שגר מחוץ לעיר יכול להשתתף ביריד, הגם שהוא גורם הפסד לתושב העיר, שגם רוצה למכור ביריד?

אודה לתשובתכם

תשובה:

לפי הדין בשו"ע ניתן למנוע מבני עיר אחרת לבוא ולסחור בעיר, אם הם לא משלמים מסים לעיר זו. לפי זה יש מקום למנוע מכל מי שאינו משלם ארנונה לעיר זו לעשות בה מסחר המתחרה עם תושבי העיר.
אבל כיון שמדובר בהשוואת דין בשו"ע המבוסס על רקע מציאותי שונה מאשר היום, אני מניח שלכל דיין יהיו פרשנויות אחרות בדין זה.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' קנו סעיף ה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. היתר זה כתב הרמ"א שם סעיף ז. אבל יש לציין שסמוך לחנות אחרת שמשלמת מס אסור גם הוא מוזיל את המחירים, וכמו שכתב הנתיבות בסק"ב.