אם תפילה בציבור היא חובה או שרק צריך להשתדל לעשות זאת

כתבתם באחת התשובות: נזכרתי שהשו"ע בסי' צ"א כתב ש"ישתדל אדם להתפלל בציבור", והפוסקים כתבו שהוא חיוב גמור. מה הכוונה? והאם אכן כן?

תשובה:

שלום רב.

בתשובה זו שציינת (כאן), כתב הרב בארי באריכות לבאר שלפעמים משתמשים בלשון ישתדל גם על דברים שהם חיוב גמור, ובתוך דבריו הביא גם דוגמא זו, ואכן יש פוסקים שביארו כך את דברי השולחן ערוך, כך כתב האגרות משה חלק ב' סי' כז וחלק ג' סי' ז', וכן כתב המנחת יצחק חלק ז' סי' ו' וביאר שלשון ישתדל של השולחן ערוך היינו להתפלל דוקא בבית הכנסת בציבור ולא בביתו בעשרה וכך משמע בדברי המשנה ברורה שם.