מלאכת כובס

בסד. שלום. כובס האם זה תולדה של מלבן או אב מלאכה?
ואם אפשר את כל המקורות בהרחבה והאם הנושא מופיע בטור
תודה

תשובה:

שלום רב.

לדעת הרמב"ם כיבוס היא תולדה של מלאכת מלבן, ולדעת רש"י וספר התרומה כיבוס היא אב המלאכה של מלבן. מלאכת כיבוס מובאת בטור ובשו"ע בסי' ש"ב כחלק ממלאכת המלבן.

מקורות:

רמב"ם פ"ט מהלכות שבת הי"א, רש"י שבת עג,א ד"ה המלבנו ובזבחים צד,א ד"ה היתה וספר התרומה סי' רמ"ד. וראה בשו"ת אבני נזר סי' קס"ה שהתקשה בדעת הרמב"ם מאי שנא כיבוס הצמר או הבגדים ומפני מה כיבוס בגדים אינו נחשב אב מלאכה, ותירץ שכיבוס וליבון הצמר הוא מיד אחרי הגזיזה, אך כיבוס בגדים הוא אחרי הניפוץ ואריגת הבגד, וראה עוד במאירי בדף עג,א שנראה שביאר כרש"י, ובספר מגן אבות (בנעט) הביא גירסא ברש"י מכבסו בנתר, במקום בנהר, ולגירסא זו גם לרש"י כיבוס אינו אב מלאכה, אך ברש"י בזבחים לא משמע כן.