קיבל דירה לנופש במצב גרוע מהמקובל

לכבוד הרב שליט"א
אנו משפחה חרדית שכרנו דירה למטרת נופש באחת מערי הדרום ממשפחה חרדית כמונו, למשך כמה ימים. כשהגענו לדירה הרחנו ריח חריף של הדברה, לאחר שעה נאמר לנו מאחד השכנים כי בעל הבית שעזב יום קודם את הדירה הזמין חברת הדברה, ע"מ לנצל את העדרותו מהבית. אנו כמובן הרגשנו אכזבה גדולה, וברור הדבר שאם היינו יודעים לא היינו מסכימים לשהות בדירה, מה שלא נוכל לעשות כעת כי הדירה שלנו מושכרת ג"כ לדיירים אחרים. כמו"כ אשתי בהריון והדבר גרם לה להרגשה מאוד לא נעימה ולכאבי ראש. כמו כן הדירה הייתה במצב לא נקי ומסודר, ושלא כמקובל בהשכרת דירה למטרת נופש. שאלתנו האם ניתן להפחית ממחיר שסוכם מראש, עדין לא שילמנו.
בכבוד רבו.

תשובה:

שלום רב,

ניתן להפחית מדמי השכירות כפי ההפרש שיש בין דירה רגילה (כמקובל) לדירה זו.

מקורות:

הקונה או שוכר דירה ומשתמש בה לאחר שמצא מום, הרי זו הוכחה שמחל על המום, עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ג. אולם אם השתמש בתוך דוחקו אין הוכחה על מחילה, עיין פתחי תשובה שם סוף סק"א.

בשו"ת מהר"ם פדואה סי' לט כתב שבכל מקרה שיש לשוכר טענה הנוגעת לשימוש העתידי, יש לו זכות לחזור בו ואם לא חזר בו אין לו זכות לדרוש ניכוי. אבל גם לפי דבריו הרי זה רק מטעם שאם לא חזר בו הרי זה כמחילה, ולא במקרה זה שלא חזר בו מחמת דוחקו.