שכן עליון מעוניין להתשמש בגג ההרחבה של השכן התחתון למרפסת

גר בבניין דו-קומתי ,
הרחבתי משני הצדדים של המבנה הישן.
השכן בקומה ב' מעוניין – תמורת התשלום המקובל – לקבל את הגגות. האם אני מחוייב לתת לו או למצער יכול לשמור לפחות גג אחד בבעלותי.

תשובה:

הגג של ההרחבה הוא משותף. השכן בקומה ב' רשאי לדרוש להרחיב על הגג ככל שיש לו זכויות בניה ברכוש המשותף, כגון שהוא מעוניין לקבל הרחבה שווה-ערך להרחבה שלך, או תמורת תשלומי איזון.

מקורות:

לעניין הבעלות על גג הרחבה בשטח של מרפסת או חצר פרטית, עיין עלון המשפט גליון 37 עמוד 4.

לעניין דרישה להרחיב על חשבון הרכוש המשותף בגודל שווה-ערך ששכנים אחרים הרחיבו, בשו"ת בית דוד סי' צב (מובא בספר משכנות ישראל סי' י' אות ג בשם ספר זכור לאברהם חו"מ ח"ב ערך נזקי שכנים) כתב ששכן שבנה על רכוש משותף אינו יכול להתנגד לבניה דומה של שכן אחר. וכך – להבדיל – גם לפי חוק המקרקעין סעיף 71ב (ג).

לעניין תשלומי איזון, לפי דין תורה יש אפשרות לשותף לטעון 'גוד או איגוד' והיינו שמציע לשותף השני את האפשרות לקנות ממנו את חלקו או למכור לו. במקרה שהתחדשו שינויים באפשרויות הבנייה שלא היו קיימות בבניית הבניין ניתן לדרוש זאת לכל הפוסקים, עיין ש"ך חו"מ סי' קעא סק"א. עיין עוד בעלון המשפט גליון 28 עמוד ה.