שינה בחדר הפתוח לשירותים

בס״ד
שלום
בבית שאנו עוברים אליו ביחידת הורים ישנו גם חדר שירותים ומקלחת אבל אין דלת לשירותים ומקלחת. ורציתי לברר האם מותר לישון בחדר כאשר אין הפרדה בדלת ביננו לבין חדר השירותים?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב!

אין מניעה לישון בחדר הפתוח לבית הכסא, אולם, כאשר אומרים דבר שבקדושה יש לסובב את הגוף לצד שכנגדו. כמו כן, לכתחילה אין ראוי להשתמש בבית הכסא זה ובפרט כשאדם אחר נמצא בחדר או עלול להכנס לתוכו באותה שעה.

מקורות:

על האיסור לומר דבר שבקדושה כנגד בית הכסא, ראה שלחן ערוך ומשנה ברורה סימן פג סעיף א. אכן, יש שהקלו בכך בבית הכסא שבזמנינו שהצואה אינה נשארת בו, על כך, ראה שו"ת אור לציון חלק א סימן א.

על השימוש בבית הכסא כעין זה שפתוח ואין בו מחיצות כמקובל, ראה שלחן ערוך או"ח סי' ב סעיף ב: "אל יאמר הנני בחדרי חדרים מי רואני, כח הקב"ה מלוא כל הארץ כבודו". כלומר, חובת הצניעות אינה אמורה רק כאשר אדם מצוי יחד עם אנשים נוספים, אלא גם בחדרי חדרים עליו לנהוג בצניעות כפי המנהג המקובל, משום כבוד ה' יתברך. הלכה זו מתבארת היטב בשלחן ערוך שם סי' ג, לענין אדם המצוי בבית הכסא סגור, שאף הוא מחוייב לנהוג בצניעות וכפי הגדרים שנקבעו בשולחן ערוך שם סעיפים ב – ד.