טרמפיסט שלא חגר חגורת בטיחות או שזרק בדל סיגריה

שלום

ברשותכם כמה שאלות בענייני טרמפים:

א. אם הטרמפיסט לא חגר עצמו בחגורת בטיחות, והרכב נעצר ע"י שוטר ובעל הרכב נקנס (זאת מלבד הנקודות). האם על בעל הרכב לספוג את הקנס או שזה שייך לטרמפיסט? והאם זה משנה האם בעל הרכב שם לב לכך שאינו חגור או שלא, או שהודיע לו שיחגור או שלא הודיע?

ב. אותה השאלה לגבי טרמפיסט שזרק בדל סיגריה או פסולת כלשהי מהחלון החוצה, ובגין זה בעל הרכב נקנס, מי חייב בזה?

תודה

תשובה:

א. מסתבר שהטרמפיסט פטור מלשלם, משום שהקנס הוא על שנסע מבלי לבדוק אם הנוסע חגור. הייתה לו הברירה לוודא שהנוסע חגור ולאחר מכן להתחיל בנסיעה.

ב. כיון שמעשה זה אינה בשליטת בעל הרכב, הטרמפיסט חייב לשלם משום שהוא הטיל על בעל הרכב חיוב כספי בעל כורחו.

מקורות:

לעניין גרימת שיחול חיוב, אם החיוב הוא שלא כדין, הגורם חייב לשלם מדינא דגרמי וכדין המעיד עדות שקר, עיין שו"ע חו"מ סי' כט סעיף ב. אם החיוב הוא כדין, ייתכן שדינו כמזיק בידיים ולא רק כמזיק בגרמי, עיין קצות סי' כה סק"ב.