שכר את שירותיו של יועץ משכנתאות ולאחר מכן החליט לעבור ליועץ אחר

שלום רב,
נפגשתי עם יועץ משכנתאות שיסדר לי משכנתא.
חתמתי איתו שיעשה לי את העבודה ונתתי לו עבור פתיחת התיק אלף ש"ח.
עדיין לא השלמתי לו את כל המסמכים כך שהוא לא יכל להתחיל לעבוד על התיק ואין ויכוח על כך שלא התחיל לעבוד.
למחרת פגשתי חבר שאמר לי שהמחיר אותו לוקח אותו יועץ הינו גבוה מאוד וסידר לי מישהו אחר שיעשה לי את העבודה בתשלום נמוך יותר משמעותית.
היועץ הראשון רוצה על כך רבע משכר הטירחה כיון שטוען שסיכמתי איתו כבר.
השאלה היא האם עלי לשלם ליועץ הראשון למרות שעדיין לא התחיל בעבודה כיון שלא שלחתי לו מסמכים? וכן שילמתי לו אלף ש"ח עבור פתיחת תיק.

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

הנך חייב לשלם ליועץ הראשון, את כל השכר שסוכם בניכוי מה שהיועץ נהנה מכך שחסך מלעשות את העבודה. הדרישה לשלם רבע נשמע מוצדק.

מקורות:

במקרה זה היה קנין כסף ומסקנת הנתיבות סי' שלג סק"א שכסף הוא קנין בפועלים. בנוסף לכך מסתבר שהייתה גם התחלת מלאכה לפרט ולהסביר את המסמכים שהוא חייב להביא.

במקרה שאדם שכר פועל וחוזר בו שלא כדין, הרי הוא חייב לשלם לו שכר כפועל בטל. עיין בשו"ע שם סעיפים א-ב. בקבלן אין טענה שהוא היה יכול למצוא עבודה אחרת, כיון שהקבלן יטען שאם היה מוצא עבודה אחרת היה עושה את שתיהם. עיין נתיבות שם סק"ז.

בקצות סי' שטז סק"א כתב שאין נפטרים בתשלום כפועל בטל, אלא אם יש אונס מסוים, אבל ללא אונס חייב לשלם שכר מלא. אבל מסתבר שמציאת פועל יותר זול, נחשבת לאונס קצת (זוזי אנסוהו, עיין שו"ע חו"מ סי' רו סעיף א) וכן מוכח מהנתיבות שם.