איסור הלנת שכר לעובדים גויים

בוקר טוב,
1) האם יש איסור הלנת שכר אצל גוי?
2) מסעדה שלא משלמים לעובדים הגוים שלהם בזמן. האם מותר לקנות במסעדה הזאת אוכל?
כי עצם זה שהעובדים נשארים זה מראה שהם מסכימים לתנאים כאלו שרוב החודשים הם מקבלים משכורות לא בזמן (המנהל ובעלים של המסעדה יהודי, העובדים גוים)
מחכה לתשובה ותודה מראש

תשובה:

שלום רב,

1) יש איסור מצד 'חילול השם'. אבל אם העובדים מבינים שאין אפשרות לשלם בזמן, אין איסור.

2) מותר לקנות אוכל. הלקוחות אינם אמורים להתערב ביחסים שיש בין המעביד לעובדים. בנוסף לכך, אם לא יקנו שם העובדים יפסידו את מקום העבודה לגמרי וייתכן גם שלא יקבלו משכורות שלהם לעולם (אולי מביטוח לאומי).

מקורות:

אין איסור 'בל בלין' בגוי, כמבואר במשנה בב"מ דף קיא ע"א שאין איסור אלא בגר תושב. אבל מסתבר שיש איסור חילול השם.