שלום בית

שלום, אנחנו נשואים 8 שנים ב"ה. מאז שהתחתנו בעלי הסביר לי שלפי התורה הכל שייך לבעל, הבית ותכולתו האישה וכל דבר שאני מקבלת כמו משכורת או עזרה כספית מההורים וכדו' והסביר לי שאסור לי להוציא כסף ולהשתמש בלי רשותו כי זה גזל… ובעלי הוא מנהל את ההוצאות וההכנסות בבית ודואג ב"ה ומשתדל לא להחסיר כלום. אך בכל אופן מאוד מפריע לי העיניין שאין לי אפשרות לקנות לעצמי משהו אפילו קטן מבלי לשאול לפני…יש לי רצונות כמו כל אישה…כיצד אנהג?

תשובה:

שלום רב.

אמת הדבר שהלכה היא מה שקנתה אשה קנה בעלה, וזהו מתקנת חכמים שתקנו במסגרת החלוקה העקרונית בין מטלות הגבר והאשה הטבעיות והראויות להם,

אמרו, שעל הבעל מוטלת עול פרנסת הבית ומזונותיה של אשתו כחובה, וכנגדו מעשי ידיה של האשה (ממון וכדומה) לבעלה.

ואמרו חכמים שכאשר האשה מביאה פרנסתה בעצמה, יכולה היא שתאמר "איני ניזונת ואיני עושה", כלומר אתה תיפטר מלפרנסני ולא יהיה לך חלק בהכנסותי.

כמו כן ציוו חכמים שהאשה "עולה" עם בעלה ואינה "יורדת" עמו, כלומר, שהבעל מחוייב לאפשר לאשתו רמת חיים גבוהה כפי שהורגלה בביתה, או כפי הרגלו, הגבוה מבין השניים…

עם זאת, החלוקה המובנית ב"חובות וזכויות" אינה חלוקת מטלות ראויה בבניית בית יהודי, וכפי שאשה לא תאמר לבעלה אינני יוצאת לעבוד אף על פי שיש לי אפשרות ואני נהנית מזה, רק בגלל העובדה שזוהי חובתך.. וכן כשמחליטים לרכוש בגד חדש, לא מוציאים את שטר הכתובה ומעיינים איזה רמת ביגוד כלולה בהתחייבות הכתובה,..

כללו של דבר, חיים של אהבה ושלום אינם מושתתים על פי המחוייבויות ההלכתיות, ששעתם יפה לעת פירוד ח"ו, וכבר אמרו חכמינו לא חרבה ירושלים אלא מפני שהעמידו דיניהם על דין תורה, ונכלל הדבר בסיבת חורבן הבית בעוון שנאת חינם.

והישרים בליבותם דעתם שמחה ברצון האשה,אוהבה כגופו ומכבדה יותר מגופו, והאשה אף היא מתחשבת ברצון בעלה ומכבדתו בכל מאודה ומשימתו עטרת לראשה, ומקבלים החלטות במשותף מתוך כבוד לחילוקי הדעות, ההרגלים והסגנונות הקיימים אצל כל בני זוג.

לגוף שאלתך, אינני יודע מהם המניעים של בעלך, ולא את האינטראקציה הכללית ביניכם.

האם בעלך נוהג כך מתוך תפיסה תבניתית, או שמא בכלל מתוך הגנה על מקומו בבית…

כי כאמור אין די פרטים בעניין.

עם זאת, ובכל הזהירות הנדרשת, בהתחשב בכך שאין לי מושג על המניעים, כאמור.

 אציג בפנייך כמה שאלות, עליהם תעני לעצמך, אך אבקשך שלא לראות בזה משום הכוונה או קביעה מצידי:

1. האם בעלך אוסר עלייך יציאות מהבית עם חברות?

2. האם הוא מאפשר לך קשרים נורמטיביים עם בני משפחתך?

3. האם הוא מגלה קנאות יתר?

4.מעליב לעיני הילדים, או לעיני זרים?

5.קוצב לך דמי כיס?

6.מביע חוסר אמון בנוגע לשימושך בכספים?

7.מאפשר לך גישה לחשבונות הבנק?

8. חשבון הבנק הוא רק על שמו?

9.האם הדברים שלו קודמים לצורכי הבית, גם בזמנים לחוצים כלכלית?

10.הוא כופה עלייך את דעתו?

11. היה פעם ביטוי לאלימות?

אם התשובות חיוביות כי אז מדובר במאפיינים מובהקים של אלימות, וכדאי ליצור קשר בהקדם עם איש מקצוע, ואילו אם התשובות שליליות, – אבקש מראש את סליחתכם.

בכבוד רב

הרב אלעזר וולך

יועץ נישואין