האם מותר לעשן בי"ז בתמוז?

שלום לכבוד הרבנים שליט"א
רציתי לשאול האם מותר לכתחילה לעשן בי"ז בתמוז, או שיש איסור בדבר.
תודה רבה.

תשובה:

שלום רב.

אדם הנצרך ביותר לעשן בי"ז בתמוז יכול להקל בזה, וראוי שיעשן בצינעא ולא בפהרסיא, ויותר יש להקל בזה אחרי חצות.

מקורות:

המשנה ברורה בסימן תקנה ס"ק ח כתב שאסור לעשן בכל ד' הצומות וכל שכן בתשעה באב, והוסיף שאדם שרגיל בכך וצער רב הוא לו להמנע מהעישון רשאי להקל בכך לאחר חצות היום.

אולם, החיד"א בספרו ברכי יוסף והאשל אברהם (בוטשטאש) בסימן תקסז כתבו שניהם, שמנהג העולם להקל בכך בד' הצומות, ואין להחמיר בכך אלא בתשעה באב בלבד, וכן כתבו בשו"ת זרע אמת סימן עג, שו"ת דרכי נועם סימן ט ועוד [רבים מן הפוסקים הקלו בכך גם בתשעה באב, ראה שו"ת מחנה חיים (ח"ג סימן מא), דעת תורה למהרש"ם (סימן תקנט), וראה מקורות רבים נוספים בשו"ת יביע אומר אורח חיים (ח"א סימן לג)].

לכן, אדם שנצרך לעישון ביותר רשאי לסמוך על מנהג העולם שאינם נמנעים מלעשן בד' הצומות מלבד תשעה באב, וכפי שהעיד החיד"א, וכן מנהג הרבה תלמידי חכמים כיום, שכך היא דעת רוב הפוסקים האחרונים. אולם, לכתחילה ודאי ראוי לחשוש לדעת הכנסת הגדולה שאוסר זאת מאחר וכך הביא המשנה ברורה להלכה, ובשו"ת יביע אומר שם מצדד להקל בכך לבני עדות המזרח יותר מלבני אשכנז, ראה שם טעמו, והמעשן בד' צומות אלו לא יעשה זאת בפרהסיא אלא בצינעא בביתו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בתשובה אחרת השבתם קצת שונה

    האם מותר לעשן בצום יז בתמוז

    תשובה:

    מותר לעשן בצום י”ז בתמוז, בשונה מצום תשעה באב בו נאמר שאסור לעשן סיגריות בפרהסיה.

    כמובן שתשובה זו מתייחס אך ורק לעצם עישון בצום, ולא לשאלה הכללית בדבר העישון….