שימוש בצנצנות מזון לשימוש חוזר והכשרת כלים עם חלודה

שלום רב,
1) צנצנות מזון שיש רצון לעשות בהן שימוש חוזר, יש להכשירן?
2) האם יש משהו שפוסל כלי מלהכשירו, כגון: שריטה קלה, מעט חלודה וכו' ?
3) האם יש כלים ותבניות אפייה מחומרים שלא ניתן להכשיר, כגון אלומיניום וכו'
4) חרסינה/ פורצלן/ קרמיקה ?

תשובה:

שלום רב.

1. יש לטבול צנצנות מזון (כגון צינצנת קפה וכדו') לפני שמשתמשים בהם שוב.

2. אם יש ממשות של חלודה יש לשפשף אותה, אבל אם נשאר רק כתם אין בזה קפידא. סריטה אינה מפריעה להכשרת הכלי.

3. יש תבניות העשויות מאימייל ולכן במקרה והם צריכים ליבון חמור לא ניתן להכשירם. כמו כן הדין בכל כלים העשויים מחרסינה פורצילן וכך דנים גם את הכלים העשויים מקרמיקה.

מקורות:

1. עי' בארוכה בזה בספר טבילת כלים (פרק ד סעיף יב), אמנם דעת האור לציון היא שהשם כלי נהיה רק לאחר השימוש בו על ידי הישראל, ולכן אינו מתחייב כלל בטבילה.

2. משנה ברורה תנ"א סקכ"א.