כלב רועים גרמני שנכנס לעדר וטרף כבשים

לכבוד הדיינים החשובים שלום

תודה רבה מראש על התשובה

אדם שהיה לו כבשים בעדר ולשכינו היה כלב רועים גרמני והשכן אינו יודע אם הכלב היה קשור ומישהוא שיחרר אותו או שמא הוא לא קשר את הכלב טוב. והכלב נכנס לעדר וטרף חמישה כבשים ולא אכל אותם וחמישה הוא פצע מה דינו והאם זה קרן או שן.

תשובה:

שלום רב,

לכאורה נזק זה מוגדר כקרן שחיובו חצי נזק ודינו כקנס שאין מחייבים בזמן הזה כלל.

גם אם היה דינו כשן, אם הכלב היה קשור ושמור בשמירה פחותה (כמו דלת שיכולה לעמוד בפני רוח מצויה) הרי הבעלים פטורים. כמו כן, אם אדם אחר שחרר את הכלב והבעלים לא ידעו על כך הרי הם פטורים. גם במקרה שחייבים על שן אין זה אלא בחצר הניזוק ולא ברשות הרבים (קרן חייב אף ברשות הרבים).

מקורות:

בשו"ע חו"מ סי' רצא סעיף ו מבואר שכלב שהמית כבש נחשב לקרן ולא לשן. ייתכן שכלב רועים גרמני הוא יותר תוקפני מאשר הכלב המוזכר בהלכה ודינו כזאב, אבל גם חיה שטרפה אינו נחשב לשן אלא אם כן אכלה את הבהמה.
לעניין שאין גובים חצי נזק בזמן הזה עיין שו"ע חו"מ סי' א סעיף א.

דין שמירה מנזיקין עיין בשו"ע חו"מ סי' שצו סעיפים א-ג.

הצטרף לדיון

תגובה 1