השקעת כסף בבנק לשמירת ערכם, היתר עיסקא

שלום
ליהודי יש סכום כסך ורוצה להשקיעו בבנק לשתי מטרות
א. לשמירת ערכו
ב. למטרת ריווח שהרווח מגיע מכלל כספי החברים בבנק ואם אין בזה כסף באבק ריבית וכ"ו
ג. האם היתר עיסקא מכסה דברים אלו.

בברכה רבה.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

יש צורך בהיתר עיסקא גם כאשר יש הצמדה בלבד.

היתר עיסקא של הבנק מכסה בעיות של ריבית לאדם שמלווה לבנק, אבל לא כאשר משקיעים באגרות חוב. יש צורך שהמשקיע יבין משמעותו של היתר עיסקא שהכסף אינו הלוואה אלא השקעה והמשקיע עלול להיות (במקרים נדירים) שותף גם בהפסדים.

מקורות:

לעניין הצמדה עיין בספר ברית יהודה פרק כ סעיף ג.
לגבי להלוות לבנק הרבה יותר קל להסתמך על ההיתר עיסקא מאשר ללוות מבנק, מאחר שיש סוברים שאין איסור ריבית כאשר הלווה הוא חברה בע"מ, כמו כן המלווה לא יתבע את הבנק בבית משפט אזרחי בניגוד להלכה ולהלכות ריבית, כמו כן הבנק מרוויח מהכסף ולא משתמש בו למחיה.