ללחוץ על לווים להחזיר חוב לאחר שעבר זמן הפירעון

רציתי לשאול: יש כמה אנשים שחייבים לי חוב, האם מותר לי לבקש/ לדרוש את הכסף חזרה, (מדובר לאחר תאריך הפרעון הרשום בשטר), או שזוהי בעיה של 'לא תהיה כנושה' או בעיה מוסרית או זה וזה לא?
יישר כח גדול.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה

בדרך כלל אין בעיה הלכתית של 'לא תהיה כנושה', משום שיש ללווה נכסים שלפי ההלכה הוא חייב למכור כדי לפרוע את החוב.

לגבי הצד המוסרי, באופן כללי אין בעיה מוסרית, משום שגם כאשר אדם הוא במצב כלכלי קשה מוטל על כל כולם לפרנס אותו ולא רק על מי שכבר היטיב איתו פעם אחת בכך שהלווה לו. אבל למעשה תלוי בין כל מקרה ומקרה וכן תלוי בדרגתו הרוחנית של המלווה.

מקורות:

לעניין 'לא תהיה כנושה' עיין בשו"ע הרב הלכות הלואה סעיף יג שכתב שאם יש ללוה יותר משיעור סידור אין איסור זה. שיעור סידור מבואר בשו"ע חו"מ סי' צז סעיף כג.