שימוש במגב רצפה בשבת

שלום רב.
האם יש בעיה להשתמש במגב רצפה סטנדרטי בשבת לצורך גריפת מים משום סוחט? וצריך דוקא מגב כזה שעשוי כולו מיציקת גומי קשיח או קצת רך?
תודה וכל טוב

תשובה:

שלום רב.

באופנים שמותר בהם לשטוף את הרצפה בשבת (כמפורט במקורות), מותר להשתמש בכל מגב גומי אם אינו ספוגי (ללא סמרטוט), ואין חשש במה שהגומי בולע מעט מים. וכן הדין לגבי ניגוב מים שנשפכו על השיש וכדו' עם מגב הגומי שמותר לעשות כן אף אם נשפכו מים מרובים.

מקורות:

בשולחן ערוך סי' של"ז סעיף ג' מבואר שאסור להדיח את הרצפה בשבת (שמא ישווה גומות) אפילו היא מרוצפת (שמא ידיח רצפה שאינה מרוצפת), אמנם דנו הפוסקים מה הדין כאשר רוב בתי העיר מרוצפים ע"ש בביאור הלכה

ולמעשה במקום שיש לכלוך מרובה או בבתי חולים שצריך לשמור במיוחד על נקיון, אפשר לשטוף רצפה מרוצפת ולהשתמש לצורך כך במגב גומי. וכן אם התלכלך מקום מסויים בבית מותר לשפוך מים עליו ולנגבם באופן המותר (כן פסק בשמירת שבת כהלכתה פרק כ"ג סעיף ז' ובהערות שם).

לענין הגומי שבולע מקצת, כך כתב בשמירת שבת כהלכתה שם הערה כ"ה ודימה זאת לדין ספוג שיש לו בית אחיזה ע"ש.