זכות יוצרים מוסרית לאזכור שם המחבר

כבוד הרה"ג שליט"א
אני מפיץ בחינם 2 הלכות כל יום בצרפתית ע"י אימיילים (אני שולח כל יום כמעט 100,000 אימיילים).
אני מתיר להשתמש בהם בתנאי להזכיר את שמי, מכיוון שאני עובד קשה על התירגום ומשקיע הרבה על המקורות. מה הדין למי שלוקח אותם בלי להזכיר את שמי.
בבקשה לציין את המקורות תודה רבה מראש
ברגשי הכבוד

קישורים להלכות שלי ניתן לראות כאןכאן וכאן.

תשובה:

שלום רב,

סליחה על האיחור במתן התשובה

מצד הלכה אסור לומר הלכות ללא שם אומרם ונלמד מהפסוק "אל תגזול דל", אבל במקרה זה שאינך מחדש חידושים אלא מלקט מקורות ומתרגם לכאורה אין איסור זה. בכל מקרה אין חיוב פיצוי בהלכה על אי פרסום שם המחדש.

במקרה שלך יש לך את האפשרות, כבעל זכות יוצרים, לאסור את השימוש בהם גם אם מזכירים את שמך, וממילא הנך יכול גם להתנות את הרשות באזכור שמך. אבל בדיעבד לא ניתן לחייב מהמשתמש תשלום אם השימוש בהלכות אלו אינו מסחרי ולא ניתן להפיק ממנו רווחים כספיים.

מקורות:

עיין במגן אברהם סי' קנו סק"ב שהאומר דבר שלא בשם אומרו עובר בלאו והמקור הוא לכאורה מילקוט שמעוני משלי רמז תתקס שעובר על "אל תגזל דל". ועיין בשו"ת מחנה חיים ח"ב חו"מ סי' מט שדן אם נפסל לעדות.

לעניין זכות יוצרים בהלכה עיין בספר משנת זכויות היוצר ועיין גם בעלון המשפט גליון 39.