מצא מציאה יקרת ערך בנתב"ג

בס"ד

אדם ירא שמיים מצא בשדה התעופה בן גוריון, מזומן על סך 8500 ש"ח ושרשרת זהב. הוא לקח את שניהם לעצמו, בטענה שעוברים שם אלפי נוסעים וגם זה השייכים לו התייאש. אני טענתי שיש מחלקת אבידות בנתב"ג והיה עליו להפקידם שם או לפחות את השרשרת שמא יש לה ערך ריגשי עבור זה שאיבד אותה?
מה להלכה ?

תשובה:

שלום רב,

סליחה על האיחור במתן התשובה

לפי ההלכה במקום שרוב העוברים גויים אין חיוב להחזיר אבידה. גם במקום שרוב העוברים יהודים אם רובם לא היו מחזירים אבידות, אין חיוב להחזיר מהטעם שהבעלים התייאשו.
החוק (חוק השבת אבידה סעיף 2) מחייב להחזיר במקרה זה, ולכן גם מצד הלכה קשה להכריע אם רוב העוברים במקום זה היו מחזירים.

מקורות:

עיין בשו"ע חו"מ סי' רנט סעיף ג שאם מדובר באבידה שהמאבד ודאי הרגיש שאיבד (כגון במקרה זה שמדובר בסכום כסף גדול) אינו חייב להחזיר, אפילו אם יודע שהמאבד הוא יהודי, אם רוב העוברים הם גויים ומטעם ייאוש.