הקמת מצבה

האם ישנה הלכה המחייבת הקמת מצבה בתום השלושים
או שמא זהו מנהג ויכול להיות קבר רק עם כיתוב השם ללא בניית מצבה בכלל ?

תשובה:

שלום רב.

מנהג ישראל קדום ביותר הוא להקים מצבה על קבר המת, וכבר אצל יעקב אבינו מצינו שנאמר בו 'ויצב מצבה על קבורתה היא מצבת קבורת רחל', חיוב הקמת המצבה חל על בני המשפחה, והוא בכלל 'מכבדו במותו', בדבר זמן הקמתה ישנם מנהגים שונים יש נוהגים לעשות זאת בתום השבעה יש בתום השלושים ויש לאחר י"ב חודש, ויש לנהוג כמנהג המשפחה, אך אין לשנות מהמנהג ולהשאיר קבר בלא מצבה.

מקורות:

ראה בגשר החיים פרק כ"ח ג'.