המשך להכנת ג'לי בשבת

שלום לכבוד הרב בהמשך לשאלתי בשבוע שעבר (כאן) הסתכלתי בחזון עובדיה חלק ד'‏ בהערות של ההלכה לגבי הכנת ג'לי הרב כותב שם בהתחלה לגבי ההכנה שלאחר הלישה הג'לי מתקשה מאליו במקרר אינו אלה גרמא וגרמא מותר אפילו לדעת מרן האם הרב מתכוון שכל גרמא מותר בשבת הרי ידוע שגרמא באיסור דאורייתא אסור וכאן בנידון מדובר על לישה לכן קשה לי

תשובה:

שלום רב.

אכן נחלקו פוסקי זמנינו בדין עשית ג'לי בשבת. אולם דעתו של מו"ז מרן שליט"א (חזו"ע שבת ד עמ' רפא) שאין בכך כל איסור, כדלהלן:

א. מצד איסור לישה: הרי בשעת עירוב האבקה עם מים אין כאן אלא נוזל. ומה שלאחר מכן נעשה מאליו סמיך, אין זה אלא גרמא. וכמ"ש כיו"ב גדולי הפוסקים להקל למלאת תבניות מים ולהכניסם לתא ההקפאה שבמקרר כדי שיהיו קרח. וכן מותר לעשות גלידה בשבת באופן זה, כיון שהם קופאים מאליהם בתא ההקפאה (כמ"ש שם עמ' רלח והלאה). ועי' לו בספרו יביע אומר (ח"י סי' כו) שהאריך הרבה לבאר דגרמא לא אסרה תורה בשבת בכל המלאכות.

ב. מצד איסור מכה בפטיש, הרי אין דין מכה בפטיש באוכלין, כמ"ש המשנ"ב בביאה"ל (סי' שיח).

ג. מצד איסור נולד, הרי דעת רוב הראשונים לחלוק בזה ע"ד ספר התרומה שהביא הרמ"א (סי' שיח סעי' טז) שדבר קרוש שנימוח הוי נולד, וכמ"ש מרן בב"י (שם) דרוב הראשונים לא חיישי לאיסור נולד. ועוד, דאפי' לדעת ספר התרומה לא כתב כן אלא בקרוש שנימוח, אך בצלול שנקרש לא כתב כן.

ד. מצד בונה, י"ל דלא מקרי בונה אלא כשמתכוין להשוותו וליפותו, משא"כ הכא. ועוד, דהכא לא הוי בנין אלא לשעה, וקי"ל דבנין לשעה לא הוי בנין.