קציצת ענפים שמפריעים לאדם

בתוך החצר יש אילן עושה פירות, ורוצה אני לעשות בתוך החצר בית קטן ע"י עצים, והענפים היוצאים מהאילן חלק מהן בולטים עד שהם מפריעים לעשות לי הבית הנ"ל,
האם יש איזה חשש לקצות "הענפים" ?

בכבוד רב ותודה למפרע

חיים.

תשובה:

שלום רב.

דעת רוב הפוסקים שמותר לקצוץ ענפים של אילן כאשר הם מפריעים לאדם אף אם האילן עושה פירות. בטעם החילוק בין עקירת האילן לעקירת ענפיו, כתבו האחרונים לבאר שבקציצת אילן הפסיק את יניקתו, אך בקציצת ענפים מתפשטת היניקה לשאר ענפי האילן.

מקורות:

כך כתב המאירי בברכות לו,ב, משנה למלך פ"ז ה"ג בסוף דבריו, חקרי לב תנינא יו"ד סו"ס יא, ערוך השולחן יו"ד סי' קט"ז סעיף י"ג, מהרש"ם חלק ח' סימן קס"א, וכך הורו למעשה הגרי"ש אלישיב זצ"ל ויבלחט"א הגר"ש וואזנר כפי שהובא בקובץ מבית לוי ג' עמוד נט. ובטעם הדבר ר' בהר צבי או"ח חלק ב' סי' ק"א שכתב כפי שהבאנו למעלה.

אמנם יש הסבורים שיש איסור גם בקציצת ענפי האילן, ר' בשו"ת מהר"י באסאן סו"ס ק"א ובמשנה למלך שם בשם הבאר שבע, ובהר צבי שם שיש הסוברים שאסור כדין חצי שיעור. אך דעת רוב הפוסקים שמותר, וגם באילן עצמו יש מקומות שמתירים לעקרם לצורך האדם, ראה כאן במקורות מה שהבאנו בזה.