היזק ראיה כאשר שכן בונה במרחק של 4 מטר

שלום,

יש לי שכן שגר שורה מתחתיי ובונה קומה שניה, את הסלון המטבח והמרפסת תכנן אותם בצד שלי ז"א הכל -מקביל- ומכיוון שזו קומה שניה זה גם באותו הגובה לדירתי ובמרחק של 4 מטר!!! יוצא מצב שחלון הסלון והחלון המטבח שלי מול המרפסת והסלון שלו ואין לי פרטיות כלל, ולא ניתן להגיף חלונות מטבח וסלון בשעות היום – שהרי זה מרכז הבית.
האם מותר לו מבחינת ההלכה לבנות כך? ואיפה הצניעות?

תשובה:

לא ניתן להתייחס למקרה לגופו, אבל באופן כללי אסור לו לבנות בצורה כזאת. עם זאת בדרך כלל ניתן למצוא פתרונות מבלי שהשכן לשנות את תכניותיו לגמרי. אני מציע לפנות לבית דין או לבורר מוסכם בהקדם.

מקורות:

בזמנינו לא נהוג להקפיד על היזק ראיה ממרחק גדול, וכמו שכתב בשו"ת מהריט"ץ סי' רנג. ברשויות התכנון דורשים שיהיה מרחק של 6-8 מטרים בין בנין לבנין. יש מקרים שניתן למנוע בניה גם ממרחק של יותר משמונה מטר. ועל כל פנים, מרחק של ארבעה מטרים הוא היזק ראיה גמור וניתן למנוע.