מי גשמים שחדרים ממרפסת לדירה שמתחתיה

שלום,

יש לנו חדר בבית מתחת המרפסת של השכן.
כאשר יש גשמים חזקים יש לנו פשוט מים שנופלים עלינו.
האם השכן מלמעלה חייב לעשות האיטום אצלו על חשבונו?

תודה רבה

תשובה:

אם מדובר בנזק גדול לעומת עלויות התיקון, חייב בעל המרפסת לתקן. אבל אם מדובר בנזק שאינו גדול (מעט מים לעתים נדירות ואין חשש נזק ליציקה של התקרה) ואם אדם אחד היה הבעלים של המרפסת ודירה מלמטה הוא לא היה מתקן, אין חיוב לתקן.

מקורות:

כן המנהג כפי התקנון המצוי סעיף 3 שאם מגיע נזק מדירה אחת לדירה אחרת, בעל הדירה שהיא מקור הנזק חייב לתקן. עיין שו"ת מנחת יצחק ח"ז סי' קכו. לעניין הדין במקום שאין מנהג עיין עלון המשפט גליון 17 עמוד ד.

עם זאת, כמובן שאין חיוב לשבור את הריצוף כדי לתקן נזילה של מעט מים המופיעה רק כאשר יש גשמים חזקים במיוחד. ובפרט שבהרבה מקרים לא מצליחים לתקן בעיות של רטיבות במאת האחוזים. לדעתי המודד אם העליון חייב להשקיע כדי לתקן הוא אם אדם סביר שהיה הבעלים של המרפסת והחדר שמתחתיו היה מתקן. התקנון המצוי בא לפטור את הבעיות שנוצרות מכך שהבית משותף בין הרבה דיירים ולדאוג לשמירת זכויותיהם של בעלי הדירות, אבל לא לחייב יותר ממה שאדם היה עושה אם הוא היה הבעלים היחידי של כל הבניין.