להוציא סורגים מעל מרפסת, היזק ראיה ובעיה בכשרות הסוכה

שכני עשה סורגים בטן משלוש כיוונים מעל המרפסת שלי.
בעקבות כך ברצוני לברר האם אני יכול לדרוש ממנו להוריד זאת בטענה של היזק ראיה או דבר אחר?
כמו"כ מה בענין ישיבה בסוכה מתחת לסורגים?
בתודה מראש

תשובה:

מטעם היזק ראיה אינך יכול לעכב עליו.

מבחינת ישיבה בסוכה – אם כאשר מצופפים את כל הברזלים של הסורגים יחד מקבלים רוחב של 24 ס"מ (יש למדוד עובי כל מוט ברזל ולהכפיל אותו על מספר הברזלים) אסור לשבת תחת הסורגים, ואם זה מפריע ניתן למנוע את השכן מלעשות סורגים כאלו. אם זה לא מגיע לעובי זה מותר מן הדין לשבת תחת הסורגים ולא ניתן לעכב על השכן, אבל יש מחמירים שלא לשבת תחת הסורגים.

בכל מקרה יש אפשרות לשים במשך סוכות סכך כשר בין הסורגים באופן שהסכך הכשר יהיה רוב נגד הברזלים של הסורגים. באופן זה יהיה מותר לכתחילה ולכל הדעות לשבת תחת הסורגים. רצוי להגיע עם השכן לפשרה על הסדר כזה.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סי' קנג סעיף א מבואר שניתן לעכב מלהוציא זיז באויר חצרו מחשש היזק ראיה. אבל בזמנינו האויר אינו של בעל המרפסת אלא רכוש משותף ובשותפים מנהג המדינה קובע (משנה בתחילת ב"ב) וכיון שנהוג ברוב רובם של הבתים המשותפים להוציא סורגים גם מעל מרפסת, לא ניתן לעכב. בנוסף לכך, במקרה שכבר פתוח חלון למרפסת, אי אפשר לעכב על הוצאת זיז, עיין בשו"ע שם סעיף ה.

לעניין ישיבה בסוכה עיין עלון המשפט גליון 40 עמוד 8 וגליון 48 עמוד 6.