חלוקת שותפות בשווה-כסף

בס"ד

שלום רב לכבוד בית הדין

רציתי לדעת את דעת ההלכה במקרה בו מספר שותפים חולקים נכס לאו דוקא באחוזים שווים ועליהם מסיבות מסוימות להגיע להסדר חלוקה של הנכס. מכיוון שלא יהיה ניתן לקבל דוקא תמורה כספית על ערך הנכס ינתן שווה ערך על ידי בורר מוסכם על הצדדים, אך לא כל הצדדים יכולים להשתמש בשווה הערך במידה שווה.
לדוגמא נניח שאחד מהצדדים הינו רועה צאן והשני פקיד והתמורה המתקבלת בעד הנכס הינה כבשים אז לרועה הצאן יש מה לעשות עם התמורה אבל הפקיד טוען שאף שהתמורה שווה הוא יוצא מופסד שאלתי היא האם ניתן לכפות על הפקיד לקבל את התמורה בצורה זו?

ואם יש משמעות לאם אחד מהבעלים יש חלק גדול יותר האם הוא יכול לכפות את סוג התמורה על השותפים הקטנים יותר?

תשובה:

שלום רב,

סליחה על האיחור במתן התשובה

אין זכות לבעל החלק היותר גדול לקבוע את החלוקה. כמו כן, יש לחלק בשווה כל דבר שניתן לחלוקה, גם אם לאחד יש צורך בו ולשני אין צורך. אין לחלק דבר כנגד דבר אחר ללא הסכמת השותפים, אלא אם כן לא ניתן להפריד ולחלק כל דבר לעצמו.

כאשר חולקים מקרקעין ואחד מהשותפים ירוויח אם יקבל את חלקו בצד מסוים ולשאר השותפים אין הבדל, נחלקו הפוסקים אם ניתן לחייב לחלוק בצורה שהאחד ירוויח או חולקים לפי גורל.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' קעג סעיף א וסי' קעא סעיפים יג-יד. לעניין חלוקת מקרקעין עיין שם סי' קעד סעיף א.