מזוזה בכניסה למרפסת

שלום רב,
בביתי קיימים 2 חדרים שדרכיהם יש דלת יציאה למרפסת צרה ללא קורת גג, ממנה אי אפשר לצאת רק להיכנס מהחדר האם צריך לקבוע מזוזה שם? ואם כן באיזה צד?
2. קבענו מזוזות יותר גבוה מהשליש העליון של המשקוף האם עלי להסירה ולהתקינה מחדש?

תשובה:

שלום רב.

1. יש לקבוע מזוזה בלא ברכה, ובענין מיקום המזוזה ראה כאן שתלוי בגודל המרפסת ויש בזה מנהגים שונים.

2. כיון שקבעתם בשליש העליון אף שלא ממש בהתחלתו, כל עוד לא הגיע לטפח הסמוך לגג כשר לכתחילה ואין צריך להסירו, אף שיש מקפידים שיהיה דוקא בתחילת שליש עליון.

מקורות:

1. ראה בתשובה שם.

2. ראה שולחן ערוך יו"ד סי' רפ"ט סעיף ב' שפסק כדעת הרמב"ם שצריך בתחילת השליש העליון, אך בש"ך שם בנקודת הכסף האריך להביא דעות הראשונים שלא כהשולחן ערוך, וכך נהגו החזון איש והקה"י לקבוע כנגד כתפיו של אדם שיהיה ניכר לו טפי כמובא בארחות רבינו חלק ג' מזוזה אות ל"ה וכך נוהגים העולם