כיבוד אם לאשה נשואה על חשבון בעלה

שלום רב
חמותי שתחי' מאובחנת כסובלת מהפרעה של מאניה דיפרסיה. כלומר תקופות בדיכאון ותקופות היפראקטיבית.
היא תמיד באחד משני המצבים למרות אין סוף טיפולים ותרופות . כתוצאה מכך היא בלתי נסבלת. היא דורשת יחס היא תלותית היא לפעמים עושה מעשים מטורפים שמביישים את המשפחה. והיא מעמידה את בנותיה במצבים מעבר לכוחותיהם ורצונם. השאלה היא האם הבנות הנשואות מצוות בכיבוד אם ורצונותיה, או שמחויבות למשפחתן, לבעליהן וילדיהן? (כמובן במקרים שיש סתירה בין האפשרויות הנ"ל) תודה. דוד

תשובה:

שלום רב.

על פי ההלכה אשה נשואה פטורה מלכבד את הוריה כיבוד שמבטל על ידו את חיובה כלפי בעלה, ורק אם אין בעלה מקפיד חייבת בכל דבר. גם אם יש דבר שציוו אותה הוריה והוא בניגוד לרצון בעלה, או שבעלה ציווה אותה לעשות דבר הנוגד את רצון הוריה וכבודם צריכה לשמוע בקול בעלה.

למרות כל זאת, על כל בעל לכלכל את דרכיו בחכמה ותבונה, ולא לכפות את רצונותיו על אשתו כנגד רצון הוריה, גם בגלל שגם הוא מצווה בכבוד חמיו וחמותו, וגם מפני שבאופן כזה שלום הבית שלו עצמו יכול להתערער, ולכן יש להקפיד מאוד שלא לכפות וליזהר בכל דבר שיש בו סתירה בין רצון הבעל לרצון הורי האשה.

פורים שמח ובשורות טובות.

מקורות:

גמרא קידושין ל,ב ושולחן ערוך יו"ד סי' ר"מ סעיף י"ז וש"ך שם ס"ק י"ט וספר מורא הורים וכבודם עמוד פ"ט.