כמה כסף זה מתנות לאביונים

א. האם לפי דברי הרב אליישיב זצ'ל שיעור מתנות לאביונים חשוב נחשב מנת פלאפל[בכסף]
ב.סעודת כמה אנשים ביניהם גם אביונים,ואחד המשתתפים מעונין לתת תשלום תמורת הסעודה עבור כמה אביונים מהמשתתפים,האם גובה הכסף צריך להודיע לאביונים ששילמו עליהם או שאין צורך וזה ייחשב למתנות לאביונים פשוט מהם לא יגבו תשלום עבור הסעודה?
יישר כח

תשובה:

א. לדעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל צריך לתת מתנה חשובה שלא יהיה העני בוש בה וגם שישמח בה, ולכן שיעורה לדעתו 50 שקל לכל עני. אמנם אם יתן לו מנת אוכל וזה ישמח אותו במידה שווה לסכום זה, נראה שיצא בזה גם לדעתו. וראה כאן שיעור מתנות לאביונים לשיטות נוספות.

ב. אין צריך להודיע להם שזה לשם מתנות לאביונים, אלא כל שנותנים להם סעודה בפורים בחנם מקיימים בזה מצוות מתנות לאביונים.

מקורות:

א. כך הודפס בכמה ספרים, וכן כתב הגאון ר' משה מרדכי קארפ שליט"א בספרו, וכך כתב בהוראות לועד הרבנים לעניני צדקה.

ב. במשנה ברורה סי' תרצ"ה סק"ב מבואר שיוצאים בין במאכל ובין במעות. וכשמביא לו לאכול אין צריך לפרש לו, אך נתבאר בפוסקים שכאשר מזכים לעני כסף על ידי קופות צדקה וכדומה יש להודיע לעני על כך.